31 december 2008

Gott Nytt År!

30 december 2008

Isbjörn

Är det någon mer än jag som ser björnen?
Jag tycker den är hur tydlig som helst :P

All caught up in barbed wire

En bild till från gårdagens promenad. Taggtråd är tufft, riktigt tufft!
Synd att jag har misslyckats lite med skärpedjupet, får försöka göra det bättre nästa gång.

29 december 2008

Skogspromenad

När jag bodde hemma brukade jag ofta ta mig ut och ta, ofta 2-3 timmar, långa fotopromenader på morgonen. Närheten till naturen gör det så enkelt. Nu när jag är hemma gäller det att passa på och idag på morgonen var jag ute en sväng med kameran. Här är två bilder från dagens skörd, fler kommer.

Någon som kan gissa hur jag har gjort för att få den disiga, nästan drömlika känslan i den andra bilden?

Nu smäller det...

Passade på att fota fyrverkerier för första gången igår då ett företag i närheten hade provskjutning. Det var lite klurigt och jag tror jag exponerade bilderna lite för länge. Blev ändå en del riktigt coola bilder. Använde mig av Bulb-inställningen, stativ och fjärrutlösare

Företaget som höll i provskjutningen frågade även om det var möjligt att få ta del av bilderna så jag ska ner och ta lite fler bilder på nästa provskjutning så får vi se hur det blir med den saken. Kul om bilderna kan användas till något även om jag är lite kluven till det här med att "få" bilder...

Har ni några bra tips på fyrverkerifoto så skulle det vara väldigt kul att få ta del av dem! Funderar lite på hur jag ska få bort "stjärneffekten", tycker inte den passar in riktigt.

28 december 2008

God fortsättning!

God fortsättning folks, hoppas ni har haft en bra jul!
Har knappt använt datorn alls det senaste och när jag kikade in på bloglovin så var det hela 75 nya inlägg att beta av. Prenumerera gärna på min blogg genom att klicka på ikonen längst upp till höger.

Lilla fågel grå

Stackars lilla fågel grå hade irrat sig in på vår altan och gömde sig under ett bord när jag kom ut. Jag hann ta några bilder innan den hittade ut igen. Tyvärr så såg det ut som om ena vingen var skadad.

23 december 2008

Hell Yeah!

33 röster fick jag i Nevnariens fototävling. Jag är grymt nöjd och det är väldigt roligt att så många hittar hit nu!

Vet inte riktigt vilken placering mina röster innebar, men det spelar mindre roll. Klart är iallafall att jag var långt efter topp tre och framförallt Emma som vann. Inte så konstigt kanske när till och med jag själv (iallafall om jag inte varit Jönköpingsbo) hade röstat på andra bidrag än mitt eget! Bilderna som kom top 3 är väldigt bra.

Sen måste man nästan, reflektera över hur unga dom andra tävlande är. Jag kan bara önska att jag hade hittat mitt fotointresse och var så duktig vid den åldern. Det är ju svårare att lära en (relativt) gammal hund att sitta.

Jul på Liseberg

På grund av kallt (läs blåsigt) väder och trevligt sällskap så blev det inte så vädligt många bilder tagna på Liseberg. Men det blev några snapshots iallafall:
























Bilden på mig har Malin tagit.

19 december 2008

Sveriges tredje största stad

Lugn kväll ikväll, lite tvätt, lite packning och lite glögg. Imorgon drar vi till Göteborg och kollar in Jul på Liseberg! Tar med kameran så förhoppningsvis har jag något att visa på måndag.

Göteborg är ju Sveriges näst största stad....Malmö kommer på tredje plats och denna bilden kommer därifrån som ni kanske ser om ni känner till staden.

Ni får ursäkta den taffliga övergången, men vad gör man när man inte har någon bild som passar? Eller är det kanske bilden som ska styra inläggets innehåll?

18 december 2008

Min första bild - Skogsödlan

Jag började fota lite smått våren 2007 för snart 2 år sedan alltså. Kameran som jag hade köpt var en Canon Powershot S3IS som väl är i princip så nära man kan komma en systemkamera fast att det är en kompakt.

Jag kommer väldigt väl ihåg min första tur med kameran ut i skogen. Efter bara några hundra meter stötte jag på krabaten på bilden nedan. Ödlan låg sedan precis stilla och lät sig fotas ur alla tänkbara vinklar, antar att den spelade död? Med tanke på att närgränsen på kameran var 1cm, så hade jag bokstavligt talat linsen ända upp i facet på den utan att den flydde. Det var till slut jag som fick lämna stackaren ifred.

Efter detta möte var jag såklart fast vid fotandet!
Kan rekomendera alla som går i tankarna att börja fota att börja med en kamera ur Canons Powershot serie...tror att den nyaste heter S5 IS nu. Jättebra kamera som är lätt att hantera och ta bra bilder med samtidigt som det finns många manuella inställningar att utvecklas i.


http://www.canon.se/for_home/product_finder/cameras/digital_camera/powershot/PowerShot_S3_IS/index.asp

17 december 2008

Rusningstrafik

Ja, oj nu händer det grejer. Blev en av 10 finalister i Nevnariens fototävling med temat ljus och plötsligt strömmar det in besökare...kul! Välkomna!
Bilden i detta inlägget är ungefär samma bild som mitt tävlingsbidrag med lite skillnad i beskärningen.

Blev själv väldigt nöjd med denna bilden framförallt på grund av ljuset skärpan. I full upplösning går det nästan att se vilket tv-program som står på i fönstren. Så se nu till att rösta på mitt bidrag!

16 december 2008

Stad i ljus

Var ute och fotade lite bilder över Jönköping igen i förra veckan, denna gången med stativ. Det blir ett härligt ljus över stan när snön reflekterar upp mycket av stadljuset. Fotat med 25 sek. slutartid, f/8.0 och ISO 100.

Jag hade tänkt att använda mig av spegellåsning för att få extra skarpa bilder men tyvärr så glömde jag fjärrutlösaren hemma så det får vänta till nästa gång. Brukar ni använda er av spegellåsning vid långa slutartider?

15 december 2008

Sommarvärme

Tänkte jag skulle ställa upp på Magnus Perssons utmaning och sprida lite sommarvärme. Kan behövas, särskilt nu när det är så tråkigt slaskväder ute. Bilden är tagen vid Turning Torso på en varm men blåsig sommardag.

14 december 2008

Koka knäck

Igår kokade vi knäck och åt fruktsallad. Försöket att dokumentera det slutade så här.





Slutsats: Inte så lätt att lyckas ta fina bilder på när man fyller knäckformar och att banan inte ser speciellt gott ut på bild. Härlig dag igår iallafall som också innehöll en utflykt till A6 för att handla julklappar och annat smått och gott. Och knäcken blev jättegoda!

13 december 2008

Skärpning JLT, nu får det vara nog!

Nog för att det alltid har varit dyrt att åka buss i Jönköping och att dom skulle höja priset ännu mer....men detta är ju fan löjligt!

Tur att man har rabattkort.

12 december 2008

Om mig själv

Någon undrade lite grann om vem jag är så jag tänkte jag skulle plita ner lite grann om mig själv:

Jag bor alltså i Jönköping, tillsammans med underbara Malin. Kommer ursprungligen från Nässjö. Ganska nyligen blev jag klar med 4 års ekonomistudier och söker nu jobb. Taskig timing kan man säga då det verkar rätt svårt att hitta något just nu.

Mina största intressen sammanfattas ganska bra av orden sport och fotografering. Är lite (eller mycket) av en hockeynörd även om jag inte spelar själv längre och är ett stort fan av Hv71, spelar även ganska mycket innebandy.

Jämfört med sportintresset så är mitt fotointresse ganska nyfött. Har fotat i ungefär två år nu. Det som satte igång mitt intresse var framförallt att försöka fånga vilda djur på bild och det har blivit många långa och spännande promenader i skogarna runt Nässjö. Sedan har intresset utvecklats och nu lockar de flesta typer av fotografering.

Jag använder mig av en Canon 400D som passar mina behov utmärkt. Önskar dock att jag hade lite mer pengar att investera i optik, men det får dröja ett tag. Nu är det Canons 50mm f1.8 som sitter på kameran i 95% av fallen.
En kort sammanfattning av vem jag är alltså, något mer som kan vara av intresse?

Och ja, bilden är det jag som har gjort...mina färdigheter i Photoshop behöver förbättras!

11 december 2008

Jönköping by night

Jodå, det är visst Jönköping. Fast utan stativ och lite rörelse i sidled.

10 december 2008

Julstjärna och julväder

Tog en snabb bild på Malins julstjärna i brist på annat. Är ju trots allt snart jul och nu verkar vädret ha fattat det också. Som ni såg innan så snöade det tidigare och nu är det vitt ute! Hoppas, hoppas, hoppas det ligger kvar nu!

Kallt på bygget

Idag är jag glad att jag sitter inomhus. Ser ut som om byggnadsarbetarna har det allt annat än hett om öronen.


Ett jobb vore i och för sig inte alls fel...

09 december 2008

Svamp svamp svamp...

....fast efter detta inlägget lär det nog inte bli några fler svampbilder på ett tag.

08 december 2008

So far up in the air...

Tråkigt på fotofronten just nu, vet inte om det är en dålig eller en bra ursäkt, men vädret känns ju inte speciellt inspirerande? Fotade dock innebandy igår och skaffade mig en nyvunnen respekt för alla "inomhussportfotografer". Dessutom upptäckte jag hur ljussvaga mina objektiv egentligen är, bara med 50mm f1.8 kom jag ner i användbara slutartider och lite mer brännvidd än så hade nog inte skadat. Blev en del halvbra bilder iallafall, får se om någon utav dem dyker upp här.

Från det ena till det andra så kommer här iallafall en måsbild som är tagen i Malmö denna sommaren. Ni har säkert sett många sånna här bilder tidigare men de är ju faktiskt riktigt vackra!

06 december 2008

Oväntat besök

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt och ibland kan det kanske bero på att motivet får ett lite oväntat besök.


Men krypet gör ju sig riktigt bra på bild. Ser bra skönt ut i solen.

05 december 2008

All colors are beautiful?

En bild tagen under fotomaratonet tänkt till temat "all colors are beautiful". Tanken var att lägga till ett frågetecken efter temat.

Vi bestämde oss för att inte använda bilden eftersom den var mindre självklar än den vi valde. Vi hade ju redan en del ganska kryptiska tolkningar av olika teaman. Var det någon som förstod tackbilden?

04 december 2008

Omstart, nystart, fortsättning...

Sådär ja, har pillat lite med sidan och har kommit fram till ett nytt utseende. Tänkte också att jag skulle börja använda mig av lite fler ord än tidigare, vilket inte nödvändigtvis betyder många ord men ändå.

De gamla inläggen får ligga kvar och ni får ha överseende med att det ser lite snett och vint ut.